Karate-do: Een Olympische sport!

datum bericht: 12-08-2018; 14:30

Sinds 3 augustus 2016 is Karate-do een Olympische sport geworden!

UPDATE: Op 24 maart 2020 heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten dat de Olympische spelen welke van 24 juli t/m 9 augustus 2020 zou gaan plaatsvinden, vanwege de coronacrisis wordt uitgesteld naar de zomer van 2021.

Kijk voor het betreffende persbericht op de website van Nu.nl

ʻʻEen Olympisch avontuur voor Karate-do dat begint in Japan, geeft iedere karate beoefenaar een episch gevoel! Japan, het land waar Karate-do is ontwikkeld tot de vechtkunst die het nu is en vandaag de dag nog steeds wereldwijd door ontzettend veel mensen met passie wordt beoefend. Super! ʼʼ

Woensdag 3 augustus 2016 is een historische dag voor de sport Karate; het IOC heeft op 3 augustus in Rio de Janeiro, rond 21.30 uur Nederlandse tijd besloten, dat Karate officieel een Olympische sport is op de agenda van de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo, Japan.

Geen demo of aanvullend programma; Karate is in 2020 een volwaardig onderdeel van de Olympische agenda.

Vele jaren van inzet, overgave en lobby door velen is hieraan voorafgegaan onder regie en supervisie van de WKF (World Karate Federation) en in het bijzonder WKF voorzitter Antonio Espinos. Chapeau!

De WKF (ruim 10 miljoen leden; meer dan 98% van het totaal aantal leden wereldwijd, (bron: KPMG onderzoeksrapport WKF) is de enige en officiële vertegenwoordiger als internationale sportbond voor de sport Karate voor het IOC.

Als KBN (Karate-do Bond Nederland) zijn wij lid en onderdeel van de WKF familie en worden door het besluit van het IOC onderdeel van de Olympische Beweging richting Tokyo 2020.

De Olympische Beweging wil bijdragen aan een vreedzamere en betere wereld door op een vriendschappelijke en solidaire manier jongeren te onderwijzen door middel van sport, het onder de aandacht brengen en ondersteunen van sportcompetities overal ter wereld, het streven naar “sport voor iedereen” en sportieve gelijkheid voor mannen en vrouwen waar ook ter wereld.

De Olympische Beweging verbindt en verbroedert.

Het is een grote eer en genoegen met onze sport Karate lid te mogen zijn in de komende jaren van deze Olympische Beweging.

Tokyo 2020 is een Olympische stip op de horizon; een Olympische Droom wordt voor de beste atleten werkelijkheid. Het deelnemen aan de Olympische Beweging inspireert.

Het zal het imago en de bekendheid van onze sport in sportief en spiritueel opzicht verder doen verbeteren en ontwikkelen.

Over de invulling met betrekking tot het hoe wordt u binnenkort geïnformeerd.

Wij feliciteren de karate gemeenschap wereldwijd met deze mijlpaal en wensen een ieder alle goeds toe!

Bron: www.kbn.nl/breaking-news-karate-olympisch

De Karate sport zal volgens het schema op 6, 7 en 8 augustus 2020 tussen 10:00 uur en 22:00 uur (Japanse tijd) worden gehouden
in het Nippon Budokan stadion

Kijk voor meer informatie over de Karate sport in de Olympische spelen in Tokyo op:

https://tokyo2020.org/en/sports/karate

 

Kijk voor meer informatie over het schema van de Karate onderdelen Kata en Kumite in de Olympische spelen op:

https://tokyo2020.org/en/schedule/karate-schedule#20200806_KTE 

 

Bekijk hieronder een fragment van RTL Nieuws over de toelating van Karate-do op de Olympische spelen in Tokyo in 2020