De Karate-do lessen

Onze Sensei

 
Bij Shidoshi-do worden de lessen gegeven door Sensei Antonio Vonk. Hij beoefend al 23 jaar Budo vechtkunsten waarvan 18 jaar Shotokan Karate-do, 2 jaar Jiu-jitsu en 3 jaar Wado Ryu Karate. Zelf traint hij ook nog steeds 2 keer per week in Amsterdam en neemt hij regelmatig deel aan nationale en internationale karate stages van Nederlandse en buitenlandse hoge Karate leraren, om zichzelf te kunnen blijven ontwikkelen, wat de karateleden van
Shidoshi-do absoluut ten goede komt.

Sensei Antonio Vonk is een gediplomeerd Rijkserkend Leraar Karate-do van de Karate-do Bond Nederland (KBN), is in het bezit van een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Onderwijs (datum afgifte: 26/07/2019) en heeft bij de KBN de 2e Dan graad zwarte band behaald tijdens het officieel landelijk KBN Danexamen. In 2020 verwacht hij het KBN Danexamen te gaan doen voor de 3e Dan graad.
 
Klik hier om meer te lezen over de Sensei van Shidoshi-do.

 

Bij Shidoshi-do bestaan de Karate-do lessen uit drie traditionele thema’s:

 • Kihon: Dit zijn de basistechnieken zoals de stoot, trap- en verdedigingstechnieken. Het leren vallen (valbreken) is niet per definitie een Karate-do techniek, maar wordt de leerlingen wel geleerd. Wij vinden dat iedere leerling karateka op een veilige manier moet kunnen vallen. Wanneer er (vanaf de blauwe band) begonnen wordt met voetveeg technieken, komt tevens het kunnen valbreken erg goed van pas
 • Kata: Dit is een denkbeeldig gevecht met een of meerdere tegenstanders dat gebruikt wordt om de technieken uit de Kihon verder te ontwikkelen en te verbeteren, maar ook om het gevoel van een gevecht te ontdekken en te beleven. Dit zal de karateka helpen om gevoel te krijgen bij het Kumite thema
 • Kumite: Dit is het Karate-do gevecht met een partner. Bij het kumite is veel controle, beheersing en concentratie vereist om blessures of verwondingen te voorkomen. De Sensei van Shidoshi-do ziet er dan ook op toe dat wanneer de leerlingen eenmaal beginnen met kumite oefeningen, de leerlingen de strenge kumite regels, controle, beheersing en concentratie ten alle tijden hanteren. Er op los slaan of trappen is absoluut niet de bedoeling en wordt bij Shidoshi-do dan ook niet geaccepteerd. Voor een ervaren karateka met blauwe, bruine of zwarte banden is dit vanzelfsprekend.

Naast de 3 bovenstaande traditionele thema’s behandelen wij tijdens onze karatelessen ook regelmatig een verdieping in het Karate-do.
Op de pagina Lesopbouw en Lesinhoud Shidoshi-do  leest u wat u kunt verwachten als er een verdieping in het Karate-do wordt getraind.

 

 
Het Shotokan Karate-do kent traditioneel drie verschillende kumite vormen.
Klik hier om meer te lezen over Kumite – Training van het gevecht bij Karate-do.

Als het Karate-do juist wordt beoefend is de kans dat iemand tijdens onze karatelessen ooit geblesseerd, raakt zeer klein, ondanks dat de gevorderde bruine en zwarte banden de technieken iets feller en harder met elkaar kunnen trainen.
Dit kunnen zij omdat zij al lang trainen en meer dan genoeg ervaring en controle hebben over de geleerde technieken.

Niet alleen bij het Kumite, maar bij alle thema’s en de verdiepingslessen is altijd veel controle, beheersing en concentratie vereist om blessures te voorkomen. De Sensei ziet er dan ook op toe dat we in de Dojo er met elkaar voor zorgen dat blessures of verwondingen absoluut worden voorkomen.
Tot nu toe is er bij Shidoshi-do nog nooit iemand geblesseerd of gewond geraakt tijdens onze Karate-do lessen.
De Sensei en Shidoshi-do wil dit natuurlijk altijd zo houden.

 

De verschillende lesuren

Bij ons zijn er op de maandag en woensdagavond karatelessen op twee verschillende lesuren:

 • Karateles Jeugd 7 t/m 14 jaar, 18.00 uur – 19.15 uur
  Tijdens het eerste lesuur trainen bij ons kinderen van 7 jaar t/m 14 jaar. Ook bieden wij ouders de mogelijkheid om tijdens dit lesuur samen met uw kind(eren) te trainen.
  Of dit nou is omdat uw kind het eng vindt om zelf/ samen met de andere kinderen te trainen of omdat u en uw kind(eren) het juist super leuk vinden om samen te trainen, dan bieden wij deze mogelijkheid
 • Karateles Volwassenen 15 jaar en ouder, 19.30 – 21.00 uur
  Tijdens dit lesuur trainen karate beoefenaars vanaf 15 jaar en ouder