Kyu (band) Examens, Exameneisen en kosten

 

Kyu (band) examens zijn voor de karate beoefenaars hét moment om via een examen een hoger niveau te bereiken en een nieuwe band(kleur) te bemachtigen. Onze Sensei (Antonio) zorgt ervoor dat iedereen die regelmatig traint, na een jaar trainen, klaar is voor het (volgende) Kyu examen.
Zoals bij de meeste karatescholen, kunnen karateleden ook bij Shidoshi-do alleen examen doen voor een Kyu graad.

Als een karatelid de 1e Kyu heeft behaald en na (minimaal) een jaar trainen, klaar is voor het zwarte band (Dan)examen, kan hij/ zij het officieel landelijk Danexamen afleggen bij de Karate-do Bond Nederland (KBN), om een Dangraad te behalen.

 
 
Shidoshi-do organiseert ieder jaar Kyu (band) examens. De Kyu examens worden jaarlijks altijd in de periode juni/ juli (vlak voor de zomervakantie) gepland. Ieder jaar bepaalt onze Sensei of een karatelid klaar is voor het examen en voor welke Kyu graad (bandkleur).

Of een karatelid examen kan doen hangt af van een aantal factoren:

  • inzet: hoe vaak een karatelid in het betreffende jaar heeft getraind – per karateseizoen (naar rato) minimale trainingspercentage van 80%
  • motivatie: heeft een karatelid tijdens de trainingen zijn best gedaan + houding en gedrag
  • kennis: kent een karatelid het examenstof
  • vaardigheden: beheerst een karatelid alle technieken uit zijn/ haar examenprogramma

 
Onze Sensei (Antonio) nodigt ieder jaar één of meerdere Sensei’s van andere karatescholen uit, die onze karateleden tijdens het Kyu examen beoordelen.
Onze Sensei zal de examens altijd zelf leiden, maar zal de karateleden nooit zelf beoordelen. Hier heeft Sensei Antonio bewust voor gekozen.
Mocht een karatelid na het afleggen van het Kyu examen een twijfel geval zijn, kunnen de beoordelaars advies inwinnen bij onze Sensei.

De beslissing of iemand daarna wel of niet slaagt zal ook in dat geval altijd alleen gemaakt worden door de beoordelaars en nooit door onze Sensei. Wij vinden dat onze karateleden zo objectief, onafhankelijk en eerlijk mogelijk beoordeelt moeten worden. Wie bij ons voor het Kyu examen slaagt, heeft zijn/ haar nieuwe graad dan ook écht verdiend. Zo houden wij onze Kyu examens eerlijk, objectief, onafhankelijk en op hoog niveau.

Iedereen die geslaagd is voor onze Kyu examen, krijgt direct na het examen, op dezelfde avond nog zijn/ haar door de KBN erkend Karate diploma in Japanse stijl en de bijbehorende nieuwe band van Sensei Antonio uitgereikt.

 

Exameneisen

Onze Kyu exameneisen zijn voor iedereen openbaar. Onze Kyu examens worden afgelegd volgens de normering van de Karate-do Bond Nederland (KBN).

Waar nodig, past onze Sensei de exameneisen aan om te voldoen aan de nieuwste eisen van de KBN. Dit garandeert dat de exameneisen altijd op niveau zijn en voldoen aan de meest gangbare Kyu examens in Nederland.

Een beginner met een witte band begint met het gele band examen. Vanaf de blauwe band wordt men gezien als een gevorderde karateka en vanaf de bruine en zwarte band wordt men gezien als een vergevorderde karateka.

Klik hieronder op een band om de desbetreffende exameneisen in een nieuw tabblad te openen. Na het openen van het PDF document kunt u het document op uw computer opslaan.

 

7e Kyu 6e Kyu 5e Kyu 4e Kyu 3e Kyu 2e Kyu 1e Kyu

 

Mag ik als ouder/ voogd bij iedere Kyu (band) examen komen kijken?

Ja natuurlijk mag dat! Doet u en/of uw kind(eren) bij ons een Kyu examen? Net als bij de reguliere karatelessen mag iedereen ook bij het Kyu examen komen kijken. Ouders, voogden, opa’s en oma’s, ooms en tantes, andere familieleden, vrienden en buren: echt iedereen is welkom!
We zorgen er altijd voor dat er meer dan genoeg ruimte is voor alle toeschouwers.

 

Kosten Kyu Examens

Bij ons zijn de kosten van een Kyu examen € 12,50 per examenkandidaat, per Kyu examen.
Voor dit bedrag krijgt u en/of uw kind(eren) direct na het behalen van het examen, een nieuwe band en een mooi door de KBN erkend diploma
in Japanse stijl. Tevens wordt een deel van het examengeld besteed aan een presentje voor de examinatoren die Shidoshi-do bij ieder Kyu examen uitnodigt. De rest wordt betaald door Shidoshi-do.

Mocht een examenkandidaat een keer onverhoopt niet slagen voor zijn/haar Kyu examen, dan volgt er géén restitutie van het examengeld.
Wij hebben namelijk kosten gemaakt om het examen mogelijk te maken.