Kyu (band) Examens, Exameneisen en kosten

 

Kyu (band) examens zijn voor de karate beoefenaars hét moment om via een examen een hoger niveau te bereiken en een nieuwe/ hogere band(kleur) te bemachtigen. Onze Sensei (Antonio) zorgt ervoor dat iedereen die regelmatig traint, na een jaar trainen, klaar is voor het (volgende) Kyu examen.
Zoals bij de meeste karatescholen, kunnen karateleden ook bij Shidoshi-do alleen examen doen voor een Kyu graad.

Als een karatelid de 1e Kyu heeft behaald en na (minimaal) een jaar trainen, klaar is voor het zwarte band (Dan)examen, kan hij/ zij het officieel landelijk Danexamen afleggen bij de Karate-do Bond Nederland (KBN), om een Dangraad te behalen.

Shidoshi-do organiseert ieder jaar Kyu (band) examens. De Kyu examens worden jaarlijks altijd in de periode juni/ juli (vlak voor de zomervakantie) gepland. Ieder jaar bepaalt onze Sensei of een karatelid klaar is voor het examen en voor welke Kyu graad (bandkleur).

 

Of een karatelid examen kan afleggen hangt af van een aantal criteria:

 • inzet: hoe vaak een karatelid in het betreffende jaar heeft getraind.
  Per karateseizoen moet er per karatelid (naar rato) een minimale aanwezigheid/ trainingspercentage van 80% zijn behaald
 • motivatie: heeft een karatelid tijdens de trainingen zijn best gedaan + houding en gedrag
 • kennis: kent een karatelid het examenstof
 • vaardigheden: beheerst een karatelid alle technieken uit zijn/ haar examenprogramma
 • lidmaatschap KBN: iedereen die ieder jaar een bandexamen bij ons wil afleggen, moet lid zijn van de Karate-do Bond Nederland.
  Ieder jaar doen wij een administratieve check op de actualiteit en geldigheid van ieders zijn/ haar KBN lidmaatschap.
  Klik hier voor meer informatie hierover of raadpleeg onze Algemene voorwaarden
  .

 

Objectieve beoordeling examens

Onze Sensei (Antonio) nodigt ieder jaar een aantal Sensei’s van andere karatescholen uit, die onze karateleden tijdens het Kyu examen beoordelen.
Sensei Antonio zal de examens altijd zelf leiden, maar zal de karateleden nooit zelf beoordelen, al is hij daar als Rijkserkend leraar wel degelijk bevoegd voor, heeft onze Sensei hier zelf bewust voor gekozen.

Mocht een karatelid na het afleggen van het Kyu examen een twijfel geval zijn, dan kunnen de examinatoren advies inwinnen bij Sensei Antonio.
De beslissing of iemand daarna wel of niet slaagt zal ook in dat geval altijd alleen gemaakt worden door de examinatoren en nooit door Sensei Antonio, om dezelfde reden dat hij eigen karateleden van Shidoshi-do niet zelf wil beoordelen.

Wij vinden dat onze karateleden zo objectief, onafhankelijk en eerlijk mogelijk beoordeelt moeten worden.
Wie bij ons voor een Kyu examen slaagt, heeft zijn/ haar nieuwe kyu graad/ nieuwe band dan ook écht verdiend. Zo houden wij onze Kyu examens eerlijk, objectief, onafhankelijk en op hoog niveau.

 

Bij Shidoshi-do geslaagd voor een Kyu examen?

Iedereen die geslaagd is voor onze Kyu examens, krijgt direct na het examen dezelfde avond nog zijn/ haar KBN erkend Karate Diploma in Japanse stijl en de bijbehorende nieuwe band van Sensei Antonio uitgereikt en tekent hij het officiële KBN Karate-paspoort van de geslaagde, af.

Het hele mooie Shidoshi-do Karate Diploma is door Sensei Antonio helemaal zelf ontworpen
en omdat wij officieel bij de Karate-do Bond Nederland (KBN) zijn aangesloten, zijn al onze diploma’s door de KBN erkend.

 

Exameneisen

Onze Kyu exameneisen zijn voor iedereen openbaar. Onze Kyu examens worden afgelegd volgens de normering van de Karate-do Bond Nederland (KBN).

Indien nodig, past onze Sensei de exameneisen ieder jaar aan om te voldoen aan de nieuwste eisen van de KBN. Dit garandeert dat de exameneisen altijd op niveau zijn en voldoen aan de meest gangbare Kyu examens in Nederland.

Een beginner met een witte band begint met het gele bandexamen. Vanaf de blauwe band wordt men gezien als een gevorderde karateka en vanaf de zwarte band wordt men gezien als een vergevorderde karateka.

Klik hieronder op een band om de desbetreffende exameneisen in een nieuw tabblad te openen. Na het openen van het PDF document kunt u het document op uw computer opslaan en/of uitprinten.

 

7e Kyu 6e Kyu 5e Kyu 4e Kyu 3e Kyu 2e Kyu 1e Kyu

 

Mag ik als ouder/ voogd of ander familielid bij iedere Kyu (band) examen komen kijken?

Ja natuurlijk mag dat!
Doet u en/of uw kind(eren) bij ons een Kyu examen? Net als bij onze karatelessen mag iedereen ook bij alle Kyu examens komen kijken.

Ouders/ voogden, broers en zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes, overige familieleden, vrienden en buren: echt iedereen is welkom!
Wij zorgen er altijd voor dat er meer dan genoeg ruimte is voor alle toeschouwers.

 

Kosten Kyu examens

Bij ons zijn de kosten van een Kyu examen € 12,50 per examenkandidaat, per Kyu examen.
Voor dit bedrag krijgt u en/of uw kind(eren) direct na het behalen van het examen, een nieuwe band en een mooi door de KBN erkend diploma
in Japanse stijl. Tevens wordt een deel van het examengeld besteed aan een presentje voor de examinatoren die Shidoshi-do bij ieder Kyu examen uitnodigt. De rest wordt betaald door Shidoshi-do.

Mocht een examenkandidaat een keer onverhoopt niet slagen voor zijn/ haar Kyu examen, dan volgt er géén restitutie van het examengeld.
Wij hebben namelijk kosten gemaakt om het examen mogelijk te maken.