Gevorderde Kata’s

ʻʻ Shotokan Karate-do kent 26 officieel erkende Kata’s en 4 onofficiële kata’s ʼʼ

Doordat er meerdere YouTube vensters op deze pagina worden geladen,
duurt het laden van deze pagina 15-20 seconden langer dan normaal

Bij een Kata wordt door een karateka een schijngevecht met één of meerdere denkbeeldige tegenstanders uitgebeeld. Kata’s worden door Karate leraren gezien als een zeer waardevolle trainingsmethode waarbij de karateka op een andere manier Karate-do technieken kan oefenen en onder de knie kan krijgen.

Het Shotokan Karate-do kent 26 officieel erkende Shotokan Kata’s, en 4 onofficiële. Doorgaans worden bij de meeste karatescholen alleen de officieel erkende Shotokan Kata’s behandeld en geleerd.

 

Gevorderde Kata’s (1): Verder bouwen aan het fundament en het niveau van de karateka

Na de Heian Kata’s komen de gevorderde Kata’s aanbod. Bij de meeste karatescholen beginnen karateka’s vanaf blauwe band met de gevorderde Kata’s. Het fundament, niveau, kennis en vaardigheden van een karateka met blauwe band is hoog genoeg om te starten met gevorderde Kata’s. Het komt zeker voor dat een beginnende karateka met groene band, ook al bezig is met een gevorderde Kata, maar is afhankelijk van de leeftijd van de karateka en hoe vaak hij/zij per week traint. Soms speelt talent voor Karate-do ook een rol, bij het bepalen of een beginnende karateka kan beginnen met gevorderde Kata’s.

Naast de basistechnieken komen er in de gevorderde Kata’s ook nieuwe en ingewikkeldere technieken aanbod die de karateka onder de knie leert te krijgen. Net als bij de Heian Kata’s geldt voor de gevorderde Kata’s ook dat alle gevorderde Kata’s zijn eigen specifieke thema, technieken, fundament, bewegingen en kenmerken hebben en dat het niveau/ moeilijkheidsgraad per gevorderde Kata, sterk verschilt. De aangegeven niveaus zijn een indicatie om aan te geven bij welke graad een bepaalde Kata geleerd kan worden.

 

Gevorderde Kata’s (2): Bestuderen van de gevorderde Kata’s met behulp van instructie video’s

Elke Shotokan Kata heeft naast zijn eigen specifieke thema, technieken, fundament, bewegingen en kenmerken, ook zijn eigen betekenis en geschiedenis. In deze paragraaf leest u per gevorderde Kata de betekenis van een gevorderde Kata, en kunt u een instructie video bekijken van een Amerikaanse Sensei (leraar). De instructie video’s zijn geheel Engelstalig, zonder ondertiteling. In de instructie video’s worden de technieken van Kata’s uitgelegd en langzaam gedemonstreerd.

De instructie video’s zijn zo gefilmd dat iedere gevorderde karateka vanaf blauwe band, op een educatieve manier, thuis al kennis kan maken met de gevorderde Kata’s. Hierdoor kunnen gevorderde karateka’s op eigen initiatief thuis de vorm/ technieken van een Kata leren kennen. Dit wordt veelal gedaan door leergierige en enthousiaste karateka’s die sneller (nieuwe) Kata’s willen leren. De leraar van Shidoshi-do moedigt en steunt dit soort eigen initiatieven altijd aan.

Voor deze leergierige en enthousiaste (gevorderde) karateka’s die een Kata thuis heeft bestudeerd, gaat de leraar van Shidoshi-do in de Dojo (trainingsruimte) verder in op de details van de Kata, corrigeert onjuiste bewegingen of technieken en zorgt ervoor dat de Kata op den duur, door de karateka op niveau wordt uitgevoerd. Het voordeel van het thuis bestuderen van de vorm/ technieken van een Kata, is dan ook dat een karateka sneller meerdere Kata’s kan leren.

Let op: Het kan voorkomen dat sommige bewegingen en of technieken die in de instructie video’s worden getoond, in Nederland anders worden geleerd en worden uitgevoerd. Dit heeft te maken met de verschillen tussen verschillende buitenlandse Karate-do bonden (bijv. JKS, JKA, WKF) en soms zelfs verschillen van leraren en karatescholen. De Sensei uit de instructie video’s, geeft soms ook aan waar er verschillen kunnen zitten.

Een leuk weetje: De leraar van Shidoshi-do heeft met behulp van de onderstaande instructie video’s van dezelfde Amerikaanse Sensei, zelf meerdere gevorderde Kata’s thuis in zijn zolder bestudeerd en deze daarna tijdens de karate lessen met behulp van zijn leraar, deze verder ontwikkeld en op het juiste niveau gebracht……

 

Gevorderde Kata’s (3): Vertaling en instructie video van elke gevorderde Kata

De aangegeven niveaus zijn een indicatie om aan te geven bij welke graad een bepaalde Kata geleerd kan worden, en indien van toepassing, voor welke graad een Kata een exameneis is.

Snelkoppelingen naar Kata’s

Om snel naar een bepaalde Kata te gaan, kunt u gebruik maken van de onderstaande snelkoppelingen:

De Kanku familie

Kanku Dai (eerste Kanku Kata)
Niveau     : vanaf bruine band (3e Kyu en hoger) en alle Zwarte banden
Vertaling : Hemelzicht, 1e stap

Kanku Sho (tweede Kanku Kata)
Niveau       : vanaf Zwarte band (1e Dan en hoger)
Vertaling   : Hemelzicht, 2e stap

Bassai

 

De Bassai familie

Bassai Dai (eerste Bassai Kata)
Niveau     : vanaf bruine band (3e Kyu en hoger) en alle Zwarte banden
Vertaling : Bestormen van de Veste (1)

Bassai Sho (tweede Bassai Kata)
Niveau     : vanaf Zwarte band (1e Dan en hoger)
Vertaling : Bestormen van de Veste (2)

gojoshiho

 

De Gojushiho familie

Gojushiho Dai (eerste Gojushiho Kata)
Niveau     : vanaf Zwarte band (1e Dan en hoger)
Vertaling : Vierenvijftig Stappen (1)

Gojushiho Sho (tweede Gojushiho Kata)
Niveau     : vanaf Zwarte band (1e Dan en hoger)
Vertaling : Vierenvijftig Stappen (2)

tekki12

 

De Tekki familie

Tekki Shodan (eerste Tekki Kata)
Niveau       : vanaf bruine band (3e Kyu en hoger)
Exameneis: Zwarte band, 1e Dan (KBN – Shotokan 4e Platform).
Bij de veel karatescholen is de Tekki Shodan ook een exameneis voor de 3e t/m 1e Kyu.

Vertaling   : IJzeren Ruiter, 1e stap

Tekki Nidan (tweede Tekki Kata)
Niveau       : vanaf Zwarte band (1e Dan en hoger)
Exameneis: Zwarte band, 2e Dan (KBN – Shotokan 4e Platform).

 
Vertaling   : IJzeren Ruiter, 2e stap

 

tekki3

Tekki Sandan (derde Tekki Kata)

Niveau       : vanaf Zwarte band (2e Dan en hoger)
Exameneis: Zwarte band, 3e Dan (KBN – Shotokan 4e Platform).
Vertaling   : IJzeren Ruiter, 3e stap

 

 

Meer informatie en filmpjes worden binnenkort aangevuld…………….