Heian Kata’s

ʻʻ Shotokan Karate-do kent 26 officieel erkende Kata’s en 4 onofficiële kata’s ʼʼ

Doordat er meerdere YouTube vensters op deze pagina worden geladen,
duurt het laden van deze pagina 10-15 seconden langer dan normaal

Bij een Kata wordt door een karateka een schijngevecht met één of meerdere denkbeeldige tegenstanders uitgebeeld. Kata’s worden door leraren gezien als een zeer waardevolle trainingsmethode waarbij de karateka op een andere manier Karate-do technieken kan oefenen en onder de knie kan krijgen.

Het Shotokan Karate-do kent 26 officieel erkende Shotokan Kata’s, en 4 onofficiële. Doorgaans worden bij de meeste karatescholen alleen de officieel erkende Shotokan Kata’s behandeld en geleerd.

 

Heian Kata’s (1): Het begin

De beginnende karateka (eerste 3 jaar, t/m groene band ) leren karateka’s doorgaans alleen de Heian Kata’s. Het komt zeker voor dat een beginnende karateka met groene band, ook al bezig is met een gevorderde Kata, maar is afhankelijk van de leeftijd van de karateka en hoeveel hij/zij per week traint. Soms speelt talent voor Karate-do ook een rol, of een beginnende karateka kan beginnen met gevorderde Kata’s.

De Heian Kata’s bestrijken de eerste 5 Kata’s uit van de Shotokan stijl. Met de Heian Kata’s komen de meeste basistechnieken aanbod en leert de karateka niet alleen om de basistechnieken onder de knie te krijgen, maar leert de karateka tevens de verschillende basistechnieken in een denkbeeldig gevecht met elkaar te combineren. Iedere Heian Kata heeft zijn eigen specifieke thema, technieken, fundament, bewegingen en kenmerken. Dit geldt bovendien ook zeker voor de gevorderde Kata’s. Bij de Heian Kata’s geldt dat het niveau/ moeilijkheidsgraad van de Heian Kata’s bij iedere Kata steeds hoger wordt.

Na de Heian Kata’s komen de gevorderde Kata’s aanbod. Bij de meeste karatescholen beginnen karateka’s vanaf blauwe band met de gevorderde Kata’s. Het fundament, niveau, kennis en vaardigheden van een karateka met blauwe band is hoog genoeg om te starten met gevorderde Kata’s. Zoals eerder aangegeven, komen uitzonderingen zeker voor. Klik hier als u meer wilt weten over de gevorderde Kata’s.

 

Heian Kata’s (2): Bestuderen van Heian Kata’s met behulp van instructie video’s

Elke Shotokan Kata heeft naast zijn eigen specifieke thema, technieken, fundament, bewegingen en kenmerken, ook zijn eigen betekenis en geschiedenis. In deze paragraaf leest u per Heian Kata de betekenis van een Heian Kata, en kunt u een instructie video bekijken van een Amerikaanse Sensei (leraar). De instructie video’s zijn geheel Engelstalig, zonder ondertiteling. In de instructie video’s worden de technieken van Kata’s uitgelegd en langzaam gedemonstreerd.

De instructie video’s zijn zo gefilmd dat iedere karateka op een educatieve manier, thuis al kennis kan maken met de Heian Kata’s. Hierdoor kunnen karateka’s op eigen initiatief thuis de vorm/ technieken van een Kata leren kennen. Dit wordt veelal gedaan door leergierige en enthousiaste karateka’s die sneller (nieuwe) Kata’s willen leren. De leraar van Shidoshi-do moedigt en steunt dit soort eigen initiatieven altijd aan.

Voor deze leergierige en enthousiaste karateka’s die een Kata thuis heeft bestudeerd, gaat de leraar van Shidoshi-do in de Dojo (trainingsruimte) verder in op de details van de Kata, corrigeert onjuiste bewegingen of technieken en zorgt ervoor dat de Kata op den duur, door de karateka op niveau wordt uitgevoerd. Het voordeel van het thuis bestuderen van de vorm/ technieken van een Kata, is dan ook dat een karateka sneller meerdere Kata’s kan leren.

Let op: Het kan voorkomen dat sommige bewegingen en of technieken die in de instructie video’s worden getoond, in Nederland anders worden geleerd en worden uitgevoerd. Dit heeft te maken met de verschillen tussen verschillende buitenlandse Karate-do bonden (bijv. JKS, JKA, WKF) en soms zelfs verschillen van leraren en karatescholen. De Sensei uit de instructie video’s, geeft soms ook aan waar er verschillen kunnen zitten.

Een leuk weetje: De leraar van Shidoshi-do heeft met behulp van de onderstaande instructie video’s van dezelfde Amerikaanse Sensei, zelf meerdere gevorderde Kata’s thuis in zijn zolder bestudeerd en deze daarna tijdens de karate lessen met behulp van zijn leraar, deze verder ontwikkeld en op het juiste niveau gebracht……

 

Heian Kata’s (3): Vertaling, betekenis en instructie video van elke Heian Kata

De aangegeven niveaus zijn een indicatie om aan te geven bij welke graad een bepaalde Kata geleerd kan worden, en voor welke band een Kata een exameneis is.

Heian Shodan (eerste Shotokan Kata)
Niveau       : witte band (8e Kyu)
Exameneis: gele band en hoger
Vertaling   : Vreedzame Geest, 1e stap
Betekenis  :

Heian Nidan (tweede Shotokan Kata)
Niveau       : gele band (7e Kyu)
Exameneis: oranje band en hoger
Vertaling   : Vreedzame Geest, 2e stap
Betekenis  :

 

 

Heian Sandan (derde Shotokan Kata)
Niveau       : oranje band (6e Kyu)
Exameneis: groene band en hoger
Vertaling   : Vreedzame Geest, 3e stap
Betekenis  :

Heian Yondan (vierde Shotokan Kata)
Niveau       : groene band (5e Kyu)
Exameneis: blauwe band en hoger
Vertaling   : Vreedzame Geest, 4e stap
Betekenis  :

 

Heian Godan (vijfde Shotokan Kata)

Niveau       : blauwe en bruine band (4e t/m 1e Kyu)
Exameneis: voor alle drie bruine banden niveaus
Vertaling   : Vreedzame Geest, 5e stap
Betekenis  :