Karate-do – Hoe begin je?

 

 
Bij Shidoshi-do kan iedereen vanaf 7 jaar en ouder, gratis 2 proeflessen meedraaien. Tijdens deze gratis proeflessen krijg u/ uw kind een goede indruk van het Karate-do, en weet u na de 2e gratis proefles of Karate-do iets voor u/ uw kind is. Bij de meeste mensen die gebruik maken van de proeflessen wordt zowel de nieuwsgierigheid als de interesse in Karate-do gewekt en wil men over het algemeen meer leren.
 

Kleding bij de proeflessen

Voor de proeflessen schrijven wij geen kleding voor. Wij zeggen altijd dat de beste kleding is hetgeen waar u/ uw kind zich het prettigst in voelt.
De meeste kinderen en volwassenen die bij ons proeflessen komen meedraaien, dragen een T-Shirt en een joggingbroek.
Wel trainen wij in de Dojo altijd op blote voeten, wat normaal is bij alle karatescholen.

Als u en/of uw kind na de 2 gratis proeflessen het Karate-do echt wil gaan leren, kunt u bij ons een van onze starterspakketten afnemen.
Bij al onze starterspakketten krijgt u van ons een karatepak helemaal gratis en leveren wij bovendien de benodigde vuistbeschermers er meteen bij.
Door te kiezen voor een starterspakket voor u zelf en/of voor uw kind, heeft u in één keer alle spullen die minimaal nodig zijn om onze karatelessen te kunnen volgen.

Wij kunnen heel snel leveren. Als u bijvoorbeeld op een woensdag bij ons een 2e proefles heeft gehad, en u in dezelfde week vóór zaterdag via het inschrijfformulier op onze website een starterspakket aanvraagt, hebben wij de maandag of uiterlijk woensdag daarna (de eerst volgende keer dat u en/ of uw kind komt trainen) uw karatepak en de vuistbeschermers voor u/ uw kind in de Dojo, en kunt u/ uw kind direct in een karatepak gaan trainen.
Bij een karatepak zit altijd een witte band inbegrepen.

 
Voor de volwassenengroep (15 jaar en ouder) adviseren wij sterk om voor de mannen een toque (kruisbeschermer) en voor vrouwen een borstbeschermer aan te schaffen, maar is voor beginners nog niet verplicht. Bij al onze bruine band examens (vanaf het 5e jaar) is het dragen van deze beschermmiddelen bij het Kumite onderdeel (vrij gevecht/ sparren) wel verplicht.
De beschermmiddelen voor zowel mannen als vrouwen zijn tegen gereduceerde prijzen (met korting) bij ons te bestellen.

 

Het 1e Karate-do jaar –> op weg naar de gele band. Wat kunt u/ uw kind zoal verwachten?

Tijdens het 1e Karate-do jaar leert u/ uw kind de eerste basisbeginselen en basistechnieken van het Karate-do.
Dit zijn o.a.:

    • hoge en lage stoottechnieken
    • verschillende traptechnieken
    • de eerste Heian Kata – denkbeeldig gevecht met een of meerdere tegenstanders (Klik hier voor meer informatie en video’s over de Shotokan Kata’s)
    • het Kihon Ippon Kumite (gevecht) onderdeel (Klik hier voor meer informatie over het Kihon Ippon Kumite onderdeel van Karate-do)

 
Naast de basistechnieken komen er in het kader van verdieping in Karate-do regelmatig ook andere hele interessante lesstof aanbod welke een aanvulling zijn op de reguliere examenstof die men onder de knie moet krijgen voor een volgende band(examen).
Klik hier voor meer informatie over de lesstof: verdieping in Karate-do.

Onze Sensei zorgt ervoor dat u/ uw kind na een jaar getraind te hebben, klaar bent/is voor het gele band examen. De band examens vinden jaarlijks plaats in de periode van juni/ juli, altijd 4 á 5 weken vóór de zomervakantie.
De band examens vinden altijd plaats in dezelfde Dojo waar u/ uw kind op de woensdagen traint.

Voor een beginnende karate beoefenaar is het 1e jaar heel uitdagend en spannend omdat de eerste karate jaren het fundament vormen voor de verdere ontwikkeling van de karate beoefenaar. Wel moet gezegd worden dat iemand karate niet in 2-3 maanden leert. Karate-do vereist veel training waarbij de beoefenaar ieder jaar weer nieuwe vaardigheden leert in het Karate-do.
 

Mag ik als ouder/ voogd iedere les bij de karate lessen blijven kijken?

Bij Shidoshi-do zijn wij heel transparant. U als ouder, voogd, broers en zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes, andere familieleden, vrienden en buren mag altijd iedere les komen kijken.

Wel vragen wij u om tijdens iedere karateles al uw mobiele apparaten op “stil” te zetten en wijst onze Sensei u een plek aan waar u kunt gaan zitten, zodat de kinderen zo min mogelijk afgeleid worden door uw aanwezigheid. Het is onze ervaring dat de eerste 3 á 4 lessen kinderen een beetje afgeleid zijn door uw aanwezigheid, maar dit daarna afneemt en zelfs volledig verdwijnt. Kinderen “wennen” vanzelf dat u tijdens de karatelessen blijft kijken.

Ondanks dat kinderen de eerste paar keer en beetje afgeleid kunnen worden, bent u altijd welkom om bij onze karatelessen te blijven kijken bij uw kind(eren).