De KBN Vanencompetitie, wat is dat nu precies?

Omdat wij zijn aangesloten bij de Karate-do Bond Nederland (KBN) mogen onze jeugd karateka’s deelnemen aan de KBN Vanencompetitie.

Het doel van de Vanencompetitie is om enerzijds jeugd karateka’s op een laagdrempelige manier ervaring te laten opdoen met het wedstrijdkarate en anderzijds om het plezier in karate te vergroten. De jeugd heeft bij de Vanencompetitie zelf de keus of zij willen deelnemen aan de wedstrijdonderdelen Kata of Kumite (sparren) of om deel te nemen aan beide onderdelen.

De naam “Vanencompetitie” is destijds gekozen omdat de deelnemende jeugd na een bepaald aantal behaalde punten, een nieuw Vaantje krijgen.

.
Alle deelnemende kinderen krijgen met elk wedstrijdpartij punten, of ze nu winnen of verliezen, ze worden altijd beloond voor hun inzet! Alle kinderen gaan sowieso altijd elke Vanencompetitiedag naar huis met een mooie oorkonde waarop hun nieuwe saldo aan behaalde punten is opgeschreven.

Bij elke 100 punten die zij behalen krijgen ze een nieuw vaantje met een nieuwe kleur, wat staat voor een hoger wedstrijdniveau. Hartstikke leuk voor de kinderen en voor de ouders is het ook zeker super leuk om hun kinderen plezier te zien hebben met karate en naar huis gaan met nieuwe punten of zelfs met een nieuw behaalde vaantje.

.
De Vanencompetitie wordt jaarlijks minimaal 4x op een zaterdag of een zondagmiddag georganiseerd en is alleen toegankelijk voor jeugd van 6 t/m 17 jaar die lid zijn van de KBN. De kosten voor deelname aan de KBN Vanencompetitie zijn per deelnemer € 6,- per competitiedag, per wedstrijdonderdeel.

Bij deelname dient u de betaling te voldoen aan Shidoshi-do, waarna wij als karateschool, voor alle inschrijvingen de betaling aan de wedstrijdorganisatie voldoen.

Gemiddeld doen er zo’n 300 á 350 jeugd karateka’s mee met de Vanencompetitie.
Omdat wij als karateschool de KBN Vanencompetitie erg belangrijk vinden voor o.a.:

 • de (karate)ontwikkeling van onze jeugd,
 • omgaan met winst en verlies,
 • het plezier in karate te vergroten doordat onze jeugd voor deelname aan de Vanencompetitie altijd op verschillende manieren worden beloond,
 • de positieve bijdrage die de Vanencompetitie aan de voorbereiding op band examens levert,
 • voor de jeugd die dat leukt vindt: een competitieve maar ook sportieve sfeer te creëren rondom de Vanencompetitie,
 • investeren in onze jeugd door voor deelnemers vlak voor een Vanencompetitiedag een (gratis) wedstrijdtraining te geven (zie onderaan deze pagina),
 • ouders meer betrekken bij de sport van hun kinderen en zo meer binding krijgen met het wedstrijdkarate en onze karateschool,
 • extra erkenning voor de prestaties van onze jeugd: naast de punten en vaantjes die ze kunnen verdienen, maken zij elke maand kans om één maand lang de Shidoshi-do Wisselbeker thuis te mogen hebben, om aan hun familie en vrienden te laten zien.
  .
  Degene die aan het einde van een maand bovenaan/ op Nr.1 staat op onze eigen Shidoshi-do (club) Ranglijst van de Vanencompetitie, krijgt de Shidoshi-do Wisselbeker voor één maand mee naar huis.

 

……willen wij graag dat onze jeugd karateka’s die lid zijn van de KBN, allemaal zoveel mogelijk (vrijwillig) deelnemen aan de KBN Vanencompetitie.

– het is gewoon ontzettend leuk om deel te nemen aan de KBN Vanencompetitie,
– de jeugd er heel veel (extra) van kan leren,
– deelname aan de Vanencompetitie is nooit verplicht,
– alleen bij deelname kunnen kinderen punten en vaantjes verdienen en maken zij kans op de Shidoshi-do Wisselbeker,
– ook voor ouders is het altijd heel erg leuk om de kinderen te zien presteren en plezier te zien hebben in (wedstrijd)karate

 

.
Shidoshi-do beschikt over twee coaches die de KBN erkende Accredited Coach Pas hebben behaald. Zij hebben middels de KBN coach cursus, kennis vergaard van alle wedstrijdregels en weten zij wat er tijdens wedstrijden qua coaching wel of niet is toegestaan.

Tijdens elke editie van de Vanencompetitie wordt onze jeugd straks altijd begeleidt door onze eigen KBN erkende coaches. Wij gaan met een leuke en hechte groep jeugdleden, ouders, begeleiders en (erkende) coaches gezamenlijk naar een editie van de KBN Vanencompetitie.

Vanwege de geldende maatregelen tegen het coronavirus hopen wij op [datum onbekend] voor het eerst met onze jeugd naar de KBN Vanencompetitie in Leeuwarden (editie regio Friesland) te kunnen gaan.

Op de website van de Karate-do Bond Nederland (KBN) leest u meer over de opzet, doelstellingen en het beloningssysteem van de Vanencompetitie: https://www.kbn.nl/kennisbank/vanencompetitie

 

Hieronder een heel leuk introductiefilmpje
met daarin uitleg over de opzet van deze super leuke en leerzame karatecompetitie van de KBN.

Op YouTube zijn er nog veel meer filmpjes te vinden. Gebruik zoektermen zoals “KBN Vanencompetitie” of “Vanencompetitie” om deze filmpjes te vinden.

Sommige filmpjes zijn met korte interviews van karateka’s, scheidsrechters en organisatoren van de competitie, andere filmpjes zonder interviews.

.

De verschillende edities van de KBN Vanencompetitie

Op dit moment bestaan er 3 verschillende edities (regio’s) waar de KBN Vanencompetities altijd plaatsvinden.
Dit zijn:

 • Vanencompetitie regio Friesland, plaats: Leeuwarden, georganiseerd door Sportschool Satsumadori
 • Vanencompetitie regio Midden, plaats: Harderwijk, georganiseerd door Sportschool J.v.d. Hoofdakker
 • Vanencompetitie regio Zuid, plaats: Tilburg, georganiseerd door karatescholen Enso Karate-do en Furinkazan

Alle Vanencompetities worden altijd georganiseerd in samenwerking met de Karate-do Bond Nederland (KBN).

 

 

Overzicht reeds aangekondigde edities van de KBN Vanencompetitie

* doorgang van deze editie is afhankelijk van de maatregelen die door het kabinet zijn opgelegd in strijd tegen het corona-virus (COVID-19)
Op dit moment zijn er geen competitiedagen gepland

Zodra er een nieuwe editie van de KBN Vanencompetitie bekend is, wordt het bovenstaande overzicht en onze agenda op de website altijd direct door ons bijgewerkt.

 

 

Voorbereiding op een Vanencompetitiedag

Om onze jeugd voor te bereiden op een KBN Vanencompetitiedag, willen wij vlak vóór een Vanencompetitiedag, een wedstrijdtraining gaan geven dat puur gericht is op de eerstvolgende Vanencompetitiedag. Onze Sensei wil d.m.v. een extra (wedstrijd) training graag in onze jeugd investeren. Voor de invulling van de extra wedstrijdtraining zal er per keer gekeken worden of de gymzaal die wij extra moeten huren, beschikbaar is.

 

Het is de bedoeling dat als er op een zaterdag of zondag een Vanencompetitiedag is, dat alleen de jeugd die lid is van de KBN en aan de Vanencompetitie gaat deelnemen, de vrijdag dáárvoor een wedstrijdtraining krijgt. Omdat deze extra wedstrijdtraining puur ter ondersteuning is van een Vanencompetitiedag, zal deze alleen vlak vóór een Vanencompetitiedag worden gegeven. Het gaat dus niet om een extra training die elke week zal plaatsvinden, maar alleen als er in dat weekend een Vanencompetitiedag wordt georganiseerd en alleen voor de jeugd die aan de eerstvolgende Vanencompetitiedag gaat deelnemen.

 

 

Wedstrijdregels

Natuurlijk zijn er voor de wedstrijdonderdelen Kata en Kumite allerlei wedstrijdregels waar alle wedstrijdkarateka’s én alle coaches zich aan dienen te houden, om de wedstrijden zo eerlijk en veilig mogelijk te laten verlopen. De scheidsrechters en (indien aanwezige) wedstrijdofficials zien erop toe dat iedereen zich aan de wedstrijdregels houdt. Onze twee KBN Accredited Coaches zullen onze jeugd begeleiden en hen helpen de wedstrijdregels te leren begrijpen, maar ook om deze tijdens de Vanencompetitie leren toe te passen.

De Karate-do Bond Nederland (KBN) heeft het grootste deel van de wedstrijdregels van de internationale (grote) sportbond World Karate Federation (WKF) overgenomen, en hanteert deze voor alle wedstrijdevenementen die de KBN in Nederland organiseert, dus ook voor de KBN Vanencompetitie.

 

Op onze website hebben wij animatiefilmpjes (bron: YouTube) geplaatst die (in het Engels) op een eenvoudige en begrijpelijke manier de wedstrijdregels uitleggen. Het lezen van het uitgebreide KBN/ WKF wedstrijdreglement is daarom niet nodig. De essentiële wedstrijdregels worden in de animatiefilmpjes uitgelegd.

Wij raden ook zeker de ouders van onze jeugd aan om zodra de KBN Vanencompetities weer worden hervat, de animatiefilmpjes regelmatig te bekijken zodat u begrijpt waarom uw kind(eren) een partij gewonnen of verloren heeft. Hieronder kunt u naar de pagina’s gaan met daarop de betreffende animatiefilmpjes.

 • klik hier voor de Algemene wedstrijdregels en de Uitgangspunten van het wedstrijdkarate
 • klik hier voor de wedstrijdregels Kata
 • klik hier voor de wedstrijdregels Kumite en de uitleg over het strafpuntensysteem bij Kumite
.
Editie/ Regio
Datum
Plaats
Informatie