Kumite – Training van het gevecht bij Karate-do

Het Kumite kent traditioneel drie vormen:

 

Kihon Ippon Kumite
Een beginnende karateka maakt eerst in een abstracte/ statische vorm, kennis met het kumite (gevecht) onderdeel van Karate-do. Naast de statische vorm leert u/ uw kind met een vastgesteld patroon, het kumite onder de knie te krijgen. Dit patroon bestaat altijd minimaal uit 3 aanvallen: 2 stoottechnieken, en 1 traptechniek, waarbij de verdediger deze aanvallen moet afweren/ blokkeren en tot slot een tegenaanval plaatst. Deze vorm wordt de Kihon Ippon Kumite genoemd.

Ieder jaar komen bij de Kihon Ippon Kumite één of twee aanvallen en bijbehorende afweertechnieken bij, corresponderend met het betreffende examenniveau.

 

Jiyu Ippon Kumite
Wanneer de karateka (karate beoefenaar) steeds meer ervaring en gevoel krijgt in het Karate-do en de technieken uit de Kihon (basistechnieken) goed beheerst, gaat de gevorderde karateka kennis maken met een dynamischer vorm van Kumite. Deze vorm draagt de naam Jiyu Ippon Kumite, maar wordt ook wel de Semi-vrije vorm van Kumite genoemd. Bij deze vorm maakt de statische vorm/ karakter van de hierboven genoemde Kihon Ippon Kumite, plaats voor een meer dynamische vorm van bewegen. De karateka kan bij deze vorm meer vrijer bewegen, waardoor de Kumite al meer op een echt gevecht gaat lijken. Het vastgesteld patroon blijft bij deze vorm gehandhaafd.

 

Jiyu Kumite
Karateka’s met een blauwe, bruine of zwarte band trainen de meest gevorderde vorm van Kumite. Deze vorm draagt de naam Jiyu Kumite. Deze lijkt op de hierboven genoemde Jiyu Ippon Kumite, maar hier ontbreekt het woord “Ippon”. Bij de Jiyu Kumite vorm is de karateka geheel vrij van bewegen en welke aanval- en afweertechnieken er worden gebruikt. Dit is dan ook het echte Karate-do vrije gevecht, wat in de volksmond ook wel “sparren” wordt genoemd. Dit betekent niet dat blauwe, bruine en zwarte banden er maar op los kunnen of mogen slaan of trappen. Integendeel.

Bij alle 3 hierboven genoemde vormen van Kumite gelden ten alle tijden de belangrijkste hoofdregels van het Karate-do, waaronder:

  • het tonen van respect naar de mede karateka/ tegenstander: o.a. respecteren van elkaars grenzen en deze bij en van elkaar bewaken
  • tijdens het Kumite gevecht altijd controle en beheersing tonen: in de Dojo wordt er veilig getraind en moet iedereen zonder angst voor te harde of ongecontroleerde aanvallen met elkaar kunnen trainen.

Bij het niet naleven van de belangrijkste Kumite regels, is de kans op blessures en in sommige/ ernstige gevallen verwondingen, erg hoog.
Sensei Antonio bewaakt daarom ten alle tijden deze Kumite regels en ziet er op toe dat deze niet worden geschonden.
Het schenden van de Kumite regels wordt bij Shidoshi-do door Sensei Antonio absoluut niet getolereerd

 

Bij het trainen van de Jiyu Kumite stellen wij i.v.m. de veiligheid het gebruik van vuistbeschermers altijd verplicht.
Bij al onze starterspakketten zijn een setje vuistbeschermers altijd inbegrepen.
 

Niet alleen bij het Kumite, maar bij alle thema’s is veel controle, beheersing en concentratie vereist om blessures te voorkomen. De Sensei ziet er dan ook op toe dat we in de Dojo er met elkaar voor zorgen dat blessures of verwondingen absoluut worden voorkomen. Tot nu toe is er bij deze Sensei nog nooit iemand geblesseerd of gewond geraakt tijdens zijn Karate-do lessen. De Sensei en Shidoshi-do wil dit natuurlijk altijd zo houden.