Over ons

Oprichting

Op 18 Juli 2018 is karateschool  Shidoshi-do Shotokan Karate-do  opgericht door Antonio Vonk.

Antonio Vonk is naast oprichter en voorzitter van het bestuur van Shidoshi-do, ook de (hoofd) Sensei en verzorgt de karatelessen bij Shidoshi-do. Als rechtspersoon heeft Antonio bij de oprichting van Shidoshi-do gekozen voor een Stichting.

Achter de schermen zijn wij (het bestuur) tussen januari en augustus 2018 o.a. druk bezig geweest met de activiteiten om de organisatie van Shidoshi-do op te zetten en met het voorbereiden van promotionele activiteiten om naamsbekendheid te creëren in Purmerend. Deze promotionele activiteiten zullen we ieder jaar een aantal keer herhalen om Shidoshi-do zoveel mogelijk bij de bewoners van Purmerend onder de aandacht te brengen.

Vanaf 30 januari 2020 zijn wij als karateschool aangesloten bij de Karate-do Bond Nederland (KBN), dé enige Karate bond in Nederland dat door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) én door het NOC*NSF is erkend.

Een aansluiting bij de KBN is voor ons als karateschool maar ook voor onze eigen karateleden ontzettend belangrijk.
Zo kunnen onze karateleden die zelf lid zijn van de KBN dankzij onze KBN aansluiting o.a. deelnemen aan de Jeugd karate dag én het Dag van het Karate  evenement dat door de KBN ieder jaar organiseert wordt. Maar belangrijker nog, dankzij de KBN aansluiting zijn al onze Kyu graad diploma’s van onze bandexamens door de KBN erkend.

Ook kunnen wij onze eigen karateleden die ambitie hebben om bij de KBN ooit een zwarte band (Dangraad) te bemachtigen, nu zelf gaan opleiden en begeleiden om met heel veel training, toewijding en inzet én door het volgen van extra Dan trainingen bij/ van het Shotokan 4e Platform, dat doel te bereiken.

Meer weten over de KBN aansluiting en waarom deze voor ons zo belangrijk is? Klik hier voor het nieuwsbericht.

Nu wij bij de KBN zijn aangesloten gaan wij ook direct deel uitmaken van het Shotokan 4e Platform, een stijlgroep binnen de KBN.
Lees hier meer over het Shotokan 4e Platform.

 

Achtergrond van Shidoshi-do

Vanaf September 2015 heeft Sensei Antonio Vonk Shotokan Karate-do lessen gegeven bij Sportvereniging Snel en Lenig te Wassenaar. Na 3 jaar les te hebben gegeven bij Snel en Lenig, en zich sinds 11 juli 2017 gediplomeerd Rijkserkend Leraar te mogen noemen, doordat hij zijn lerarendiploma heeft behaald bij de Karate-do Bond Nederland, vond hij het tijd worden om zijn eigen karateschool op te richten. Onze Sensei heeft altijd al zijn eigen karateschool gewild. Zijn hoge ambities, de wens, energie en de wil om van Shidoshi-do een leuke, inspirerende en mooie karateschool te maken, heeft hem toe aanzetten om Shidoshi-do op te richten.

 

De naam  [ Shidoshi-do ]

Voor de naam van zijn karateschool heeft onze Sensei Antonio wel even de tijd genomen. Hij wilde sowieso geen Nederlandse naam of zijn eigen naam gebruiken, maar wilde er echt een Japanse naam aan geven. Onze Sensei is een groot fan, bewonderaar en liefhebber van de vechtfilms van
Jean-Claude van Damme. Onze Sensei is tevens in het begin van zijn Budo/ Karate tijd, maar ook vandaag de dag nog steeds geïnspireerd door
Jean-Claude van Damme. Jean-Claude van Damme was niet alleen slechts een acteur. Hij had daadwerkelijk ontzettend veel verstand, talent en vaardigheden in Japanse vechtkunsten. Hij bezit meerdere officiële Dan (zwarte band) graden in verschillende vechtkunsten, waaronder Karate-do.

In de film Bloodsport (uit 1988) speelt Jean-Claude van Damme een leerling van een groot Japanse Budo meester. In sommige vechtkunsten wordt niet het woord Sensei gebruikt om een leraar mee aan te duiden of aan te spreken, maar wordt het woord Shidoshi  gebruikt. In deze film traint
Jean-Claude van Damme om zijn Shidoshi (meester/ leraar) te eren omdat de zoon van zijn Shidoshi, door vroegtijdig overlijden, dat niet meer kan. Het woord Shidoshi wordt voornamelijk gebruikt bij Ninjutsu Bujinkan vechtkunsten, maar wordt ook gebruikt bij andere Ninjutsu stijlen. In het Budo Karate-do (ongeacht welke stijl) wordt het woord Shidoshi  niet of nauwelijks gebruikt. Daarmee heeft Sensei Antonio een voor een karateschool, unieke naam gekozen.

Voor het woord Shidoshi zijn meerdere eeuwenoude betekenissen/ vertalingen bekend, namelijk:

1) Teacher of the Way –> een title die alleen voor leraren is bestemd met 5e Dan en hoger
2) Knight of the Four Ways
3) Teacher of the Ways of life and death
4) The way of the hidden door (you have to go through the hidden door that is concealed to learn anything)
5) The four ways of the corpse

[Shi] is the number four and also a slang term used for a dead person
[Do] is a word that means “way” or “the way”.

Onze Sensei bezit zelf nog geen 5e Dan, maar daar gaat het hem ook niet om. Enerzijds gebruikt onze Sensei het woord Shidoshi, puur om [Leraar] aan te duiden, als synoniem van “Sensei” en anderzijds omdat hij het een hele mooie Japanse naam vond voor zijn karateschool.

Bij het toevoegen van het Japanse woord do achter de naam, wordt het woord Shidoshi-do gevormd. Het Japanse woord do betekent op zichzelf  “weg” als in “de weg van/ naar……” Door de toevoeging van het Japanse woord do, krijgt Shidoshi-do een andere betekenis.

Een Nederlandse vertaling van Shidoshi-do is: De weg van de leraar. Deze vertaling vond onze Sensei zo ontzettend mooi, dat ook nog eens verbonden is aan zijn inspirator Jean-Claude van Damme, dat hij eindelijk de naam van zijn karateschool wist. Het moest Shidoshi-do worden!

 

De organisatie

Shidoshi-do wordt geleidt door het bestuur. In het bestuur zit traditioneel minimaal een voorzitter, penningmeester en secretaris, waarbij daarnaast ook algemene bestuursleden aangesteld kunnen worden. Op dit moment ziet de samenstelling van onze organisatie er als volgt uit:

Voorzitter & algemeen informatie
info@shidoshi-do.nl

Penningmeester
penningmeester@shidoshi-do.nl

Secretaris
secretaris@shidoshi-do.nl

Geregistreerde KvK nummer               : 72196807
Geregistreerde KBN aansluitnummer: 05-210

 

 

Bezoekadres/ locaties karatelessen:

 

Activiteiten Shidoshi-do Shotokan Karate-do

Shidoshi-do onderneemt op dit moment de volgende activiteiten:

 • het geven van Shotokan Karate-do lessen, wekelijks op de maandag en woensdagavond
 • aanbieden van zelfverdediging workshops bij kinderfeestjes, bedrijfsuitjes en vriendengroepen
 • 2 tot 4x per jaar flyeren in de directe omgeving van de Dojo: huis aan huis, winkelcentrum, bij basisscholen, middelbare scholen en op het prikbord bij supermarkten
 • deelname aan Spurd JeugdSportPas. Met de Spurd JeugdSportPas kan uw kind(eren) voor slechts € 8,- per cursusperiode, gedurende 5 weken, kennismaken met een sport naar keuze en de sport ontdekken. Klik hier voor meer informatie
 • voor onze eigen leden inkoop en (met korting) verkoop van karate artikelen zoals karatepakken en beschermingsmaterialen
 • als karateschool met onze jeugd (7 t/m 17 jaar) deelnemen aan wedstrijden, waaronder de KBN Vanencompetitie

 

Toekomstige activiteiten Shidoshi-do

In de toekomst zal Shidoshi-do de volgende activiteiten gaan ondernemen:

 • houden van jaarlijkse Clubkampioenschappen voor onze eigen leden van Shidoshi-do, compleet met medailles voor iedere deelnemer en met mooie karate bekerprijzen voor de 1e, 2e en 3e plek winnaars
 • 2 tot 4x per jaar geven van Shotokan Karate-do Clinic’s voor de leden van Shidoshi-do, gericht op Kumite (gevecht oefeningen), op een zaterdag.
  Een Karate-do Clinic is een extra stimulans voor de eigen leden van Shidoshi-do
 • 2x per jaar organiseren van een beginnerscursus weekend, met aansluitend op de zondag, een gele band (7e Kyu graad) examen
 • verzorgen van Shotokan Karate-do lessen bij basisscholen in de buurt van de Dojo
 • 2x per jaar open dag op een zaterdag
 • 2x per jaar organiseren van open avond waarbij vrienden, vriendinnen, familie, kennissen en buren van de leden van Shidoshi-do, het Shotokan Karate-do kunnen ontdekken en daarbij nieuwe leden te werven
 • organiseren van (lokale/ regionale) Dan examentraining in eigen zaal, van het Shotokan 4e Platform, onder leiding van Sensei Dimitra Limneos.
  Deze Dan examentrainingen zijn alleen toegankelijk voor karateka’s vanaf 3e Kyu (bruine band) of hoger

Zodra één of meerdere van de bovenstaande toekomstige activiteiten daadwerkelijk worden ondernomen, zullen de betreffende activiteiten worden toegevoegd aan het lijstje Activiteiten Shidoshi-do Shotokan Karate-do